Din kundvagn

Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!

Köpinformation

Hur handlar jag? Köpvillkor
vardagsbruk studio

Om Vardagsbruk och en keramiker

Vardagsbruk vill inspirera till glädjefulla möten genom moderna och funktionella bruksföremål för det dukade bordet. Svensk design står för värden som kvalitet och genomtänkt funktion, i lika hög grad som utseende. Vardagsbruk är ett designföretag som har en djup kännedom om designprocessen, material och hantverk. Vår syn på bruksföremål utgår från en keramiker som tillverkar sina mindre serier med känsla för materialet och ett personligt uttryck och engagemang.

Bakom varje bruksföremål ligger en övertygelse om att vardagen bör rymma funktionella ting som du får en personlig relation till. Föremål som får ett eget liv, blir som följeslagare genom livet och som genom sin starka individualitet fungerar lika bra som en del i en servis som solitärer. Hållbara för generationer.

Historien om en keramiker

1896 gifter sig Axel Andersson med Elna Larsson, och 1899 köper han Krukmakeriet i Grinstofta utanför Sjöbo. Under denna period byter keramikern Axel efternamn till Elfstrand och krukmakeriet blir följaktligen Elfstrands Krukmakeri, ett namn som senare ändras till Elfstrands Kärlfabrik. Tillverkningen bestod i huvudsak av hushålls- och brukskeramik, men även en del prydnadskeramik och till sin hjälp hade han hustrun Elna. Så småningom tog keramikern Axel Elfstrands son Albert Elfstrand över verksamheten och drev krukmakeriet ända fram till 1987. I dag finns en liten utställning med både fadern och sonens keramiska bruksföremål i det som tidigare var boningshuset. Där finns de karaktäristiska ljusstakarna, keramiktupparna och kräftfaten som spridits runt om i landet, men också exempel på de vita kyrkor i keramik som Axel Elfstrand tillverkade (text signatur.se).

Min Farmor Ida Kristensson var jämngammal med sonen och keramikern Gustav Albert Elfstrand. Genom åren köpte hon olika bruksföremål och prydnadsföremål ibland lite udda saker som stod undanskymda på någon hylla i verkstaden. Jag kommer ihåg ett tillfälle då farmor berättade att varje gång hon besökte Albert hade hon alltid med sig gamla dagstidningar som han behövde för att skydda keramiken när den skulle packas i lådor. Idag använder jag några av dessa föremål i mitt hem och gläds åt att de fortfarande berättar sin historia.

keramiker
farmors hus

Eftertanke

Historien om Vardagsbruk börjar i Ida Kristenssons fiskehus i Barsebäckshamn för drygt 40 år sedan. Barnbarnen, Gustav och hans tre syskon, var ofta på besök. De lekte i den stora trädgården som var full av grönsaker och blommor och hjälpte farmor att rensa ogräs och plocka frukt. När de hade arbetat klart i trädgården serverades det ofta nyfångad spätta eller torsk som farmor hade köpt av fiskarna i hamnen.

Hos farmor Ida fanns också mängder av stengods keramik som hon fått av sin gode vän Albert Elfstrand, en keramiker som hon hade lärt känna tidigare i livet. Det var skålar, fat, bägare, ljusstakar, kräftfat – ja, det fanns oändliga mängder spännande föremål. Färgerna, formerna, och känslan i materialet inspirerade Gustav. Farmor använde ofta dessa skålar till vardagsbruk men vissa föremål kom bara fram vid speciella tillfällen tex ljusstaken som alltid stod framme på julbordet varje jul eller kräftfatet till  kräftfesten.

Tankarna på och alla de stunder släkt och vänner samlats och använt dessa föremål inspirerade till idéer som blev grunden till Vardagsbruk.

Symbolen

Den unika blomman, sjustjärna har inspirerat till symbolen för Vardagsbruk. Skogsstjärna, som blomman också kallas, är unik med sina sju likformiga kronblad. Varje kronblad representerar för oss en veckodag i vardagen, året runt.

skogstjärna